Hoe leg je graszoden aan?

Wanneer de zon zich weer van zijn beste kant laat zien, willen we niets liever dan lekker in de tuin zitten. Toch kan je rust in de tuin aardig verstoord worden als je een gazon hebt waar je allemaal bruine plekjes, stukken mos en kale gedeeltes ziet verschijnen. De kale plekken die een niet al te groot oppervlakte beslaan kun je nog opnieuw zaaien, maar als de plekken groter zijn, dan kun je in sommige gevallen beter een nieuw gazon aanleggen. Veel mensen hebben hier geen zin in, want er is veel geduld en moeite nodig om een gezaaid gazon weer mooi en groen terug te laten groeien. Heb je een kleine tuin, dan kunnen graszoden echt een uitkomst bieden. Dankzij graszoden kun je namelijk binnen een korte tijd een mooi gazon realiseren. Als het gazon er eenmaal ligt, wil je ook dat het gras goed groeit. Daarom kun je in dit artikel lezen welke stappen je moet ondernemen bij het aanleggen van graszoden en hoe je je gazon mooi en netjes kunt houden.

Een goede voorbereiding

Het oude gazon dient eerst verwijderd te worden. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van een snijder speciaal bedoeld voor graszoden. Let erop dat dit klusje wat meer tijd kost dan het omspitten van een gazon. De grond waarop de graszoden komen te liggen, moet geheel vrij zijn van puin en onkruid. Onkruid is erg vervelend, want dit zal op den duur door het gras heen groeien en maakt het egaliseren van de ondergrond erg moeilijk. Egaliseren kun je het beste met een hark doen.

Het aanleggen van de graszoden

Begin altijd aan de rechterkant van de tuin als je de eerste rol grasmat aanlegt. Start achteraan de tuin en begin bij het verste punt, gezien vanaf de ingang van de tuin. Heeft je tuin een aantal stoepen, paden of een terras, dan moet je erop letten dat de graszoden hier goed op aansluiten. Er wordt namelijk afgeraden om over pas aangelegde graszoden te lopen. Als je het moeilijk vindt om een rechte lijn te leggen, dan kun je ook gebruikmaken van een strakgespannen touw of een plankje dat als een soort gids kan dienen. De graszoden kun je met een schop op maat snijden, maar als je bepaalde hoeken of ronde vormen eruit moet snijden, dan kun je beter gebruikmaken van een mes. Heb je na het einde van een aangelegde baan graszoden een stukje grasmat over, dan kun je deze gewoon voor de volgende baan gebruiken. Verder is het belangrijk dat je graszoden goed tegen elkaar aandrukt, zodat ze mooi op elkaar aansluiten. Gebruik hier eventueel een wals of plank voor. De graszoden schik je zoals je dat bij een gemetste muur ook zou doen, in een zogeheten halfverband. Loop zo min mogelijk over de vers gelegde graszoden heen. Moet je er toch overheen? Maak dan een pad aan met een plank waar je overheen kan lopen, zodat het gras niet beschadigd raakt.

Hoe houd ik mijn graszoden mooi?

Graszoden die pas gelegd zijn, hebben veel water nodig. Daarom is het belangrijk om je graszoden regelmatig water te geven in het begin. Als het weer erg warm is, dan is het goed om de grasmat per rol aan te leggen en af te werken. Doe je dit niet, dan loop je risico dat het gras uitdroogt. De eerste dag nadat je de grasmat hebt aangelegd, mag het gras volledig onder water staan. Na deze eerste dag moet het gras voldoende vochtig blijven. Als het niet regent, dan moet de sproeier ‘s avonds aangezet worden. Kortom, het is erg belangrijk dat het gras genoeg water krijgt. Onvoldoende water is de grootste oorzaak van een lelijk en mislukt grasgazon.

Het gras moet groeien tot het in de lengte zo’n zes tot acht centimeter beslaat. Bij deze lengte kan het gras gemaaid worden, maar let er wel op dat je maximaal een derde van de lengte eraf maait. Het gras moet dus zeker niet te kort gemaaid worden. Na het maaien kun je het beste nog twee weken wachten tot je er voorzichtig op kunt lopen. Ongeveer een maand na het aanleggen van de graszoden, is je gazon op zijn best en kun je er optimaal van genieten!

Bron: https://www.tuinengras.nl/graszoden-leggen

Tuin

Warning: Illegal string offset 'sidebar' in /home/aegwewad/domains/floraliashowtuin.nl/public_html/wp-content/themes/footage/sidebar.php on line 26

Warning: Illegal string offset 'sidebar_position' in /home/aegwewad/domains/floraliashowtuin.nl/public_html/wp-content/themes/footage/sidebar.php on line 27