Hoe bescherm je je tegen de eikenprocessierups

In de zomermaanden zie je steeds vaker de rood-witte linten met “Pas op Processierups” om de bomen geknoopt. Dat wordt gedaan om je er alert op te maken dat zich in die boom nestspinsels van de eikenprocessierups bevinden. En dat doen gemeenten niet zonder reden. Deze rupsen vormen namelijk een bedreiging voor onze gezondheid. Ze veroorzaken klachten zoals jeuk, rode huid, bultjes, maar kunnen ook luchtwegklachten veroorzaken. Je neus gaat lopen, je keel gaat kriebelen en je moet hoesten. Dit wordt veroorzaakt door de brandharen van de rups, die losgelaten worden wanneer er gevaar dreigt, maar ook in de nestspinsels aanwezig zijn. Komen de brandharen in aanraking met je ogen, dan kan je oog ontstoken, gezwollen en rood worden. Reden genoeg dus om je goed te beschermen tegen deze vervelende eikenprocessierupsen.

Meer over de eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen bevinden zich in eiken. Het is een behaarde rups van een nachtvlinder die haar eitjes aan het eind van de zomer in de bomen legt. Deze eitjes komen pas het volgende jaar rond april uit. De jonge rupsen vormen nog geen bedreiging. Je ziet ze vrijwel niet, maar ze zijn er wel degelijk. In deze periode kunnen de rupsen preventief bestreden worden. Een gecertificeerd rupsenbestrijder kan door middel van nematoden of een bacteriepreparaat de eikenbomen inspuiten. De jonge rupsen zullen dan sterven voordat ze een bedreiging vormen. Dit kan helaas niet altijd. Ook andere rupsen kunnen namelijk gedood worden, een biologisch bestrijdingsmiddel is namelijk niet selectief. De eikenprocessierupsen die niet bestreden worden, zullen enkele keren vervellen. Na de tweede keer ontwikkelen ze brandhaartjes en gaan ze een risico vormen voor onze gezondheid. Vanaf deze periode zie je ook de nestspinsels aan de bomen hangen.

Hoe kunnen we ons beschermen

De beste bescherming is het voorkomen van contact met de rupsen. Door niet te gaan wandelen onder de besmette eiken, maar juist een ommetje om te lopen en niet te fietsen langs die weg met eiken, maar een andere route te kiezen, wordt de kans op aanraking natuurlijk verkleind. Moet je wel langs de bomen, zorg er dan voor dat je armen en benen bedekt zijn. Draag ook een zonnebril om contcat met de ogen te vermijden. Bij thuiskomst kun je dan het beste direct je kleding wassen op 60 graden om de brandhaartjes te verwijderen. Wanneer je in een gebied met besmette eiken woont, is de kans groot dat de wind de brandhaartjes meeneemt en bij jou naar binnen waait. Houd je deuren en ramen dan ook gesloten. Heb je zelf in de tuin een eik staan met deze rupsen erin? Bel dan een professionele bestrijder en ga niet zelf aan de slag. Met beschermende kleding en gespecialiseerd materiaal, zal hij de nestspinsels voor je verwijderen, zodat je weer veilig buiten kunt zitten zonder je druk te hoeven maken over die vervelende jeukrups.      

Tuin

Warning: Illegal string offset 'sidebar' in /home/aegwewad/domains/floraliashowtuin.nl/public_html/wp-content/themes/footage/sidebar.php on line 26

Warning: Illegal string offset 'sidebar_position' in /home/aegwewad/domains/floraliashowtuin.nl/public_html/wp-content/themes/footage/sidebar.php on line 27