Buitenplanten van Nederlandse bodem

Planten hebben we allemaal lief en het maakt je huis, tuin, balkon of terras niet enkel gezelliger, maar ook gewoon een stuk gezonder. Veel planten halen namelijk giftige stofjes en nare geurtjes uit de lucht in huis en tevens zijn insecten dol op planten buiten. Ook zijn er tal van balkonplanten, tuinplanten en terrasplanten welke de Nederlandse buitenruimtes prachtig maken. Toch zijn veel van deze planten helaas afkomstig uit het buitenland. Nu hebben we daar niks op tegen, maar het gaat helaas ten koste van de Nederlandse telers. Daarom zijn er initiatieven zoals Pots&Plants waar buitenplanten en kamerplanten worden verkocht die van Nederlandse kwekers komen.

 

Vele soorten kamer- en tuinplanten

De perceptie is dat veel planten uit het buitenland moeten komen omdat ze in Nederland niet groeien. Dit klopt, maar gelukkig is Nederland een wereldspeler als het gaat om kassen. In deze kassen worden de natuurlijke groeiomstandigheden perfect nagebootst en groeien de bloemen en planten net zo goed als waar ze vandaan komen. Nederlandse kwekers laten dan ook allerlei soorten planten groeien in hun kassen. Denk hierbij aan tropische luchtzuiverende planten, buitenplanten, niet-giftige kamerplanten, schaduwplanten en ga zo maar door.

 

Hoe weet ik of de plant uit Nederland komt?

Dit kan nog weleens lastig zijn gezien veel websites of tuincentra niet goed aangeven bij welke kweker de plant vandaan komt en je dus ook niet goed kan beoordelen waar de plant vandaan komt. Daarom is het belangrijk goed na te gaan waar je je planten koopt.

Bij een webshop als potsandplants.nl kan je planten bestellen en verkopen zij enkel planten die in Nederland zijn gekweekt.

 

Waarom is het probleem zo groot?

Het probleem wordt veroorzaakt door verschillende omstandigheden. We hebben helaas geen controle over deze omstandigheden, maar we kunnen wel het veroorzaakte probleem helpen te verzachten. Het probleem wordt veroorzaakt door allerlei zaken zoals:

  • Brexit, de UK is een groot afnemer van Nederlandse bloemen en planten. Doordat de Brexit een aantal regelgevingen heeft waardoor het duurder wordt om producten te importeren neemt ook de vraag naar planten af. Niet wordt het enkel duurder om producten te importeren, ook is er een extra douane controle nodig welke natuurlijk de versheid van de planten niet goed doet.
  • COVID, deze pandemie heeft niet enkel directe gevolgen voor de telers, maar ook indirecte. Een direct gevolgen is natuurlijk een afname van de export en een verminderde vraag naar planten en bloemen. Een belangrijke indirecte gevolg is een te kort aan personeel. Bij veel telers en boeren werken arbeiders uit andere landen. Deze arbeiders zijn hard nodig om planten en bloemen te plukken, verzorgen en te verpakken. Nu de grenzen grotendeels dicht zitten is het ook voor arbeiders minder aantrekkelijk om naar ons land te komen om te werken. Veel mensen geven nu natuurlijk prioriteit aan het gezin.

 

Al met al is het dus enorm belangrijk dat we de Nederlandse telers een handje helpen!

 

Tuin

Warning: Illegal string offset 'sidebar' in /home/aegwewad/domains/floraliashowtuin.nl/public_html/wp-content/themes/footage/sidebar.php on line 26

Warning: Illegal string offset 'sidebar_position' in /home/aegwewad/domains/floraliashowtuin.nl/public_html/wp-content/themes/footage/sidebar.php on line 27